Hollaback! Croatia

 

Hollaback! je međunarodni pokret posvećen iskorjenjivanju uličnog uznemiravanja žena i LGBTIQ osoba. Ulično uznemiravanje  je jedan od najraširenijih oblika rodno uvjetovanog nasilja i ujedno najmanje zakonski suzbijan. U Hollaback! pokretu vjeruju da svatko ima pravo osjećati se sigurno i samopouzdano bez da bude tretiran/a kao objekt.

Uznemiravanje žena i LGBTIQ osoba je neprihvatljivo ponašanje koje oblikuje kulturološko okruženje u kojem je rodno utemeljeno nasilje prihvatljivo. Postoji jasan legalni okvir za suzbijanje nasilja i iskorištavanja u obitelji ili na radnom mjestu, ali kada se radi o javnim mjestima – situacija se drastično mijenja. Do ovakvog nesrazmjera ne dolazi zato što je ulično uznemiravanje manje ozbiljno već zato što nije pronađeno pravo rješenje. Zamah tehnologije otvorio je nove mogućnosti borbe protiv uznemiravanja u javnim prostorima te je omogućio da se na taj način izborimo za ženska prava diljem svijeta.

Sakupljanjem priča žena i LGBTIQ pojedinaca na siguran i razmjenjiv način, Hollaback! kreira društveno utemeljenu inicijativu za suzbijanje uličnog rodnog uznemiravanja. Hollaback! prekida tišinu koja je ovjekovječila seksualno/rodno nasilje. Zauzima stav da su svi oblici rodno utemeljenog nasilja neprihvatljivi i kreira stvarnost u kojoj imamo mogućnost izbora—i što je još važnije —mogućnost reakcije.

Kontakt:

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Web: croatia.ihollaback.org

Social

 

U svrhu ostvarenja misije Hollaback provodi niz aktivnosti, istraživanja, kampanje i akcije za podizanje svijesti o uličnom uznemiravanju.

> Početkom 2012. Hollaback! je pokrenuo online istraživanje o uličnom uznemiravanju te sakupio rezultate 500 anketa. Rezultati su u skladu sa statistikama drugih zemalja te potvrđuju visoku učestalost uličnog uznemiravanja, a izvještaj je dostupan ovdje. Ovo istraživanje, uz osobne priče, pomoglo je da pokažemo kako uznemiravanje nije izmišljen, benigan zločin, već nešto s čime se većina žena i LGBT osoba suočava u svojem životu. Statistike iz istraživanja koriste u daljnjem radu – člancima, edukacijama, promotivnim materijalima.

> Kampanja Sigurnija mjesta pokrenuta je 2014. a traje dok god ima nesigurnih mjesta u gradu. U nastojanju da se stvori sigurniji Zagreb, Hollaback! radi izravno s redarima i konobarima klubova. Klubove koji pristanu sudjelovati u kampanji educiraju o specifičnim potrebama onih koji doživljavaju rodno uvjetovano nasilje, o tome kako zaprimiti pritužbe bez okrivljavanja žrtve, te prolaze kroz role-play scenarije kako bi osigurali spremnost nošenja s mnoštvom različitih situacija.

> Kampanja O promatračima pokrenuta je u ožujku 2012., a traje dok god ima pasivnih promatrača uznemiravanja. U ovoj kampanji Hollaback! je usmjeren na promatrače – osobe koje su slučajni prolaznici, a koji prečesto ignoriraju problem. Kampanja daje tehnološke mogućnosti za reakciju i educira o tome kako možemo pomoći. 

Ostale akcije uključuju natječaj za slogan i vizualni prikaz, izradu spota edukativnog i promotivnog karaktera za 8. mart, ispisivanje ohrabrujućih poruka kredom, organizaciju partija i slično.