Protagora

 

Protagora je udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta.

Misija Udruge je rad na potpunoj ravnopravnosti građana bez obzira na (i)religioznu pripadnost, a prema načelu potpune snošljivosti među ljudima različitih poimanja svijeta. Žele ukazati na štetno djelovanje religija na pojedince i društvo u cjelini - bilo da proizlazi iz nauka pojedine religije, bilo da religijske organizacije ispoljavaju štetno djelovanje mimo, ili čak suprotno nauku na kojeg se inače pozivaju. Bore se protiv religijski uvjetovane diskriminacije na različitim osnovama – na primjer na temelju spola ili seksualne orijentacije.

Ciljevi su Udruge pobuditi i razviti svijest o tome da bilo kakve privilegije na osnovi religiozne pripadnosti otežavaju produktivan suživot i dugoročno narušavaju kvalitetu odnosa u građanskom sekularnom društvu, doprinijeti prevladavanju religiozne diskriminacije, te dizati glas u slučajevima kršenja ovih načela. Zalažu se za školstvo koje vrijednosti nudi putem kritičke spoznaje i spoznaju kroz osviještene vrijednosti – što znači za istinsko obrazovanje i odgoj koji se oslanjaju na kritičko mišljenje, znanstvene spoznaje i pravo na sumnju – nasuprot manipulaciji i indoktrinaciji neupitnim dogmama.

Kontakt:

Adresa: Božidara Adžije 22/2, Zagreb
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Web: http://www.protagora.hr

Social

 

Udruga Protagora djeluje različitim metodama. Najčešće se radi o reakcijama na aktualne događaje kroz priopćenja i pisma, o čemu se više može doznati u rubrici Aktivnosti službene web stranice; te istupima predstavnika Udruge u javnim medijima koji se mogu pogledati na YouTube stranici udruge.

2012. Udruga je pokrenula sudski spor radi utvrđenja i sprječavanja daljnje diskriminacije učenika osnovnih škola koji ne pohađaju vjeronauk.

Vode i vrlo popularnu Facebook stranicu.