Cenzura Plus

 

Cenzura Plus je neprofitna organizacija civilnog društva iz Splita, koja metodama neovisne televizijske produkcije, vaninstitucionalnog obrazovanja i javnog zagovaranja promiče ljudska prava, slobodu medija i radi na razvoju civilnog društva, a sve u cilju doprinosa izgradnji modernog, demokratskog i pravednog društva u Hrvatskoj.

Cenzuru Plus je 2003. godine osnovala grupa aktivista i aktivistkinja za ljudska prava, na temeljima i iskustvu dugogodišnje produkcije jedne od prvih neovisnih televizijskih emisija ("Cenzura"), koja je istraživala ograničenja medijskih sloboda u poslijeratnoj Hrvatskoj, još od sredine devedesetih. Od tada pa sve do današnjih dana, svojom neprofitnom produkcijom tjedne, jednosatne televizijske emisije, koja obrađuje teme vezane uz pitanja ljudskih prava, demokratizacije i statusa civilnog društva, Cenzura Plus je zadržala status prilično jedinstvene i prepoznatljive organizacije civilnog društva u Hrvatskoj. U prethodnih 5 godina razvila je i brojne druge aktivnosti i jedna je od vodećih organizacije u odabranim djelatnostima, u južnom dijelu zemlje. 

Prioriteti udruge uključuju unaprjeđenje statusa medija, neprofitnih medija i europsko informiranje, suzbijanje diskriminacije i unaprjeđenje statusa ljudskih prava, suzbijanje korupcije kroz aktivno građanstvo i dobro upravljanje, unaprjeđenje statusa civilnog društva i civilnog dijaloga te poticanje razvoja socijalnog poduzetništva i razvoj lokalnih zajednica.

Kontakt:

Adresa: Šetalište Bačvice 10, Split
Telefon: (+385) (021) 489 167 ili (+385) (021) 489-168
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Web: http://cenzura.hr/

Društvene mreže:

U skladu s ciljevima, udruga Cenzura Plus trenutno provodi sljedeće projekte:

> Volontiranjem prema društveno i ekonomski snažnijim zajednicama - Cilj projekta je promicanje volontera i njihovog rada kao doprinos u jačanju ekonomske i socijalne kohezije u Hrvatskoj te jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva (OCD) koji ovisi o velikoj količini rada volontera u južno hrvatskim regijama, Dalmaciji i Lici.

> Aktivnim građanstvom prema razvoju i boljoj kvaliteti života u lokalnim zajednicama južne Hrvatske - Opći cilj projekta je poboljšati provedbu participativnih mehanizama demokracije u hrvatskim lokalnim zajednicama i time doprinjeti razvoju održivih modela organizacija civilnih društava; sudjelovanje građanstva u procesu donošenja odluka na lokalnoj razini i promicanje osjećaja uključenosti i vlasništva zajednice na lokalnoj razini, kao i doprinos uravnoteženja regionalnog razvoja organizacija civilnog društva i povećanje aktivnog građanstva u Hrvatskoj, u cjelini.

> Društveno (socijalno) poduzetništvo: korak prema boljoj socijalnoj uključenosti - U cilju unaprjeđenja šansi na tržištu rada i kvalitete života dugoročno nezaposlenih žena, korisnica nekog oblika socijalne skrbi i njihovih obitelji u ruralnim dijelovima Zadarske, Ličko-senjske i Šibensko-kninske županije udruga provodi besplatne tečajeve od kojih su neki certificirani i izvrsna su prilika za druženje i učenje, te povećanje razine samopouzdanja. Namjera je unaprijediti postojeća znanja i vještine, do razine potrebne za sustavnu proizvodnju rukotvorina i suvenira namijenjenih prodajnom asortimanu Ličke ženske zadruge.

> Odgovorna i proaktivna zajednica: garancija socijalne uključenosti i bolje kvalitete života svojih građana - Cilj projekta je poduprijeti socijalnu uključenost starijih i nemoćnih osoba, kao i žena koje pate od siromaštva u Ličko-Senjskoj, Zadarskoj i Šibensko-Kninskoj županiji, kroz razvoj dviju vrsta socijalnih usluga za zajednicu - prva usmjerena na olakšavanje samostalnog života starijih i nemoćnih osoba i druga ka ekonomskom osnaživanju žena koje pate od siromaštva.

> Aktivno europsko građanstvo: što time dobivam - Cilj je projekta doprinijeti jačanju osjećaja pripadnosti EU među sadašnjim i budućim građanima EU-a u zemljama zapadnog Balkana podizanjem razine informiranosti i znanja o pravima europskih građana, jačanju statusa europskog građanstva i samoj participaciji građana u demokratskim procesima EU-a.

Više o navedenim, i provedenim, projektima udruge Cenzura plus doznajte na službenom siteu.