Volonterski centar Zagreb

 

Volonterski centar Zagreb (VCZ) je nevladina, neprofitna organizacija osnovana 1998. VCZ se razvio kao nastavak istoimenog projekta Antiratne kampanje Hrvatske, iz 1996. godine.

Taj je projekt započeo uz pomoć međunarodne organizacije Service Civil International dolaskom prvih stranih volontera u Pakrac, s namjerom da pomognu u obnovi ratom razrušenih područja. Njime se počeo razvijati program međunarodne razmjene volontera, Međunarodni volonterski servis, koji je obilježio prvo desetljeće rada udruge.

Misija VCZ-a jest promicanjem volonterstva omogućiti volonterski rad svim ljudima na lokalnoj i međunarodnoj razini i time doprinjeti rješavanju problema te osnaživanju i razvoju pojedinaca i društva. Vizija je udruge društvo u kojem je volonterstvo prepoznato kao vrijednost koja doprinosi izgradnji aktivne, odgovorne i humane zajednice.

Vrijednosti na kojima VCZ počiva su solidarnost, interkulturalnost, izgradnja kulture mira te osnaživanje pojedinca i zajednica.

Više o povijesti VCZ-a doznajte ovdje.
Kontakt:

Adresa: Ilica 29, Zagreb
Telefon: (+385) (01) 3013 058
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Web: www.vcz.hr

Društvene mreže:

 

Napomena: VCZ posjeduje više konktakt brojeva, ovisno za koji su segment rada potencijalni korisnici/e zainteresirani/e. Detaljan popis službi unutar VCZ-a pronađite ovdje.

U svrhu ostvarivanja vizije i misije udruge VCZ doprinosi povećanju osviještenosti šire javnosti o značenju i vrijednostima volonterstva te zagovaranju javnih politika koje doprinose njegovu razvoju, povećanju broja građana uključenih u volontiranje i broja volonterskih programa koji pridonose rješavanju aktualnih problema u zajednici, osnaživanju pojedinaca i razvoju ljudskih resursa putem volonterskih aktivnosti, osnaživanju organizatora volontiranja i drugih organizacija iz različitih društvenih sektora putem volontiranja te poboljšanju položaja socijalno isključenih osoba i osoba u ruziku od socijalne isključenosti kroz njihovo uključivanje u volonterski rad.

Da bi ostvarili navedene ciljeve, VCZ organizira i pruža podršku u organizaciji volonterskih aktivnosti na području grada Zagreba te međunarodnih volonterskih projekata na području Republike Hrvatske.

Osim informiranja građanstva o vrijednostima i mogućnostima volontiranja u Hrvatskoj i inozemstvu, VCZ vodi i razvija bazu podataka volontera/ki, organizatora volontiranja i volonterskih projekata; educira i savjetuje sve sudionike u procesu volontiranja; zagovara suradnju među organizacijama koje promoviraju srodne vrijednosti te se bave izdavačkom i istraživačkom djelatnošću.