Kinookus

 

Udrugu Kinookus početkom je 2010. godine osnovala grupa mladih stručnjaka audio-vizualnog, edukacijskog, znanstvenog, informacijskog, umjetničkog i menadžerskog sektora; okupljenih oko projekata multidisciplinarnog i holističkog promišljanja teritorija, novih kulturalnih i društvenih modela, edukacije mladih te poticanja građanstva na uključivanje u demokratske procese odlučivanja.

Projekti Udruge svojom temeljnom filozofijom izniču iz osobitosti podneblja i promišljaju lokalno u suvremenom kontekstu globalnih dinamika. Promišljanje materijalne i nematerijalne baštine neprestani je proces koji zahtjeva puno strpljenja i neiscrpnu radoznalost, susrete s različitim i pažljivo uho i oko za nepresušne riznice kakvi su naši preci. 

Kontakt:

Adresa: Pera Budmani 3, 20 000 Dubrovnik
Telefon: (+385) (020) 428 125
Web: http://www.kinookus.com.hr
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Društvene mreže:

Kinookus Food Film Festival jedini je međunarodni filmski festival te vrste u Hrvatskoj, utemeljen s namjerom da se gradiću Stonu, kroz originalni sadržaj i strukturu manifestacije, udahne novi život, “skine prašina” sa zaboravljenih mjesta i priča te stanovništvo potakne na aktivno sudjelovanje u njezinoj organizaciji i izvedbi.

"Okusi drugačije Kino" projekt je nastao iz želje da se dubrovačkoj publici i gostima ponudi drugačija kinematografija u legendarnom ljetnom kinu Slavica, kojemu je do nedavno prijetilo zatvaranje. Projekt predstavlja mali bunt protiv distribucijske nadmoći holivudske produkcije koja uglavnom podrazumijeva blockbustere, ne ostavljajući prostor za prikazivanje autorskih filmova.

U sklopu izdavačke djelatnosti Kinoliber, udruga se bavi publiciranjem djela renomiranih autora iznimne didaktičke vrijednosti koja bi studentima filmskih akademija i stručnih škola te ljubiteljima filma pružila mogućnost uvida u najsuvremenije pristupe Sedmoj umjetnosti. Prvi projekt prijevod je i izdavanje knjige Filmski priručnik.

Osim navedenog, udruga Kinoookus provela je, ili provodi, niz drugih projekta i aktivnosti vezanih za misiju: Projekt “Krajolik kao baština” ukazuje široj javnosti na važnost prepoznavanja i očuvanja ambijentalnih vrijednosti dubrovačke arhitektonske i urbanističke baštine; sudjelovali su u projektu ESSEDRA koji služi kao potpora integracijskim procesima u EU jačanjem kapaciteta udruga civilnog društva na Balkanu na području poljoprivrede; proveli su seriju radionica MAIA namijenjenih novim kreativnim producentima audiovizualnog sektora; kroz projekt “Proljeće u mom herbariju” educiraju učenike o temama zdrave prehrane; te u konačnici zajedno s nizom udruga djeluju na projektu "Prostorna pravda" koji se bavi sve raširenijom pojavom otimanja prostora u Hrvatskoj.