Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću

 

 

Od svog osnutka Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću doprinosi razvijanju individualnih i društvenih procesa suočavanja s prošlošću u izgradnji održivog mira u Hrvatskoj i široj regiji produbljujući javni dijalog i inicirajući debate o javnim politikama koje potiču suočavanje s prošlošću.

Documenta djeluje prikupljajući podatke, objavljujući istraživanja o ratnim događajima, ratnim zločinima i kršenjima ljudskih prava, te prateći sudske procese na lokalnoj i regionalnoj razini kao doprinos poboljšanju sudskih standarda i prakse u suđenjima za ratne zločine.

Ključni je razlog ovoga nastojanja iskustvo prešućivanja i falsificiranja ratnih zločina i ostalih ratnih zbivanja od 1941. do 2000. koje je utjecalo na noviju prošlost, kako Jugoslavije tako i post-jugoslavenskih društava.

U ostvarivanju svojih ciljeva Documenta surađuje s osnivačkim organizacijama, udrugama obitelji nestalih, drugim civilnim inicijativama, vladinim institucijama, međunarodnim institucijama i organizacijama, institucijama državne i lokalne vlasti, znanstvenim institucijama, vjerskim zajednicama, medijima, te ostalim zainteresiranima.

Kontakt:

Adresa: Kuća ljudskih prava, Selska cesta 112c, 10 000 Zagreb
Telefon: (+385) (01) 457 2398
Web: http://www.documenta.hr/
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Društvene mreže:

 

 

Glavni programi Documente uključuju:

> Javni dijalog i javne politike - Produbljivanje i intenziviranje javnog dijaloga o suočavanju s prošlošću te javne i zakonodavne inicijative vezane uz dokumentiranje činjenica o ratnim zločinima, kazneno procesuiranje ratnih zločina, obeštećenje zbog ratnih zločina, nastavu povijesti i kulturu sjećanja.

> Dokumentiranje – Sustavno prikupljanje građe o ratnim zbivanjima, osobnim sjećanjima na rat i radu organizacija za ljudska prava. Ovaj program uključuje dokumentiranje ljudskih gubitaka, snimanje osobnih sjećanja na rat metodom usmene povijesti te dokumentiranje rada organizacija za ljudska prava.

> Unaprjeđenje sudskih praksi i standarda – Sustavno praćenje sudskih procesa za ratne zločine, izvještavanje o sudskim procesima u RH i regiji, praćenje postupaka za naknadu štete te zagovaranje unaprjeđenja sustava podrške svjedocima.