BRID - Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju

 

Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID) nastala je 2012. godine. Bavi se zaštitom radničkih prava te promicanjem demokratskog procesa odlučivanja i ekonomske demokracije međuradnicima u skladu sa 7 kooperativnih načela.

Organizacija je usmjerena na istraživački, edukativni, medijski i terenski rad te na uspostavljanje radničkih saveza i širih platformi temeljenih na solidarnosti.

> Istraživački rad BRID-a podrazumijeva skupljanje građe o radničkim akcijama odpočetka 1990.-ih godina, pisanje autorskih tekstova i razgovore sasindikalnim aktivistima i aktivistkinjama o različitim temama vezanima uz povijest i stanje sindikalnog organiziranja. U okviru istraživačkog rada analiziraju se nesigurni oblici rada i stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa, kao i arhivska građa vezana uz suradnju AFŽ-a i radničkog pokreta.

> Edukativni rad se odnosi na organiziranje sindikalnih škola te radionica, tribina i kružoka o organizacijskim, pravnim, medijskim i ekonomskim aspektima radničkog organiziranja.

> Medijski rad uključuje proizvodnju dokumentarnih i reporterskih priloga o pozitivnim primjerima radničkih akcija kao i aktualnim zbivanjima na terenu, pisanje medijskih priopćenja te uređivanje stranice Radnička prava kao mjesta na kojem se prikupljaju relevantne informacije o radnimi socijalnim pravima iz zemlje, regije i svijeta. BRID od 2014. godine izdaje neprofitni časopis RAD., namijenjen primarno sindikalnom članstvu te aktivistima udruga civilnog društva.

> Terenski rad organiziran je u suradnji sa sindikatima i s ciljem stjecanja uvida u konkretne probleme na razini poduzeća i djelatnosti.

KONTAKT:

Adresa: Vodovodna 13, 10 000 Zagreb
Web: http://www.brid.coop/
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

DRUŠTVENE MREŽE:

U sklopu ciljeva, BRID je do sada proveo dva projekta:

> Projekt “Od istraživanja do primjene: Analiza radničkih borbi i sistematizacija radne problematike u Hrvatskoj” iz 2013. U sklopu aktivnosti provedena je seriju radionica organiziranih oko četiri aspekta radničkih borbi (organizacijskog, pravnog, ekonomskog i medijskog), intervjui s nekolicinom radnika i sindikalista u svrhu priprema za radionice te postavljanje web stranice Radnička prava koja prikuplja materijale vezane za radnička prava i borbe.

> Projekt “Širenje područja suradnje između organizacija civilnog društva u Hrvatskoj” iz 2014. kroz seriju istraživanja i debata povezao je organizacije u Zagrebu i tri hrvatske regije u svrhu jačanja međuregionalne suradnje i pronalaženja suradnika koji bi trebali pomoći u provođenju istraživanja i analiza određenih aspekata industrije, zapošljavanja i/ili razine sindikalne organizacije. Između ostalog, kroz projekt je provedeno istraživanje strukture korisnika mjera za zapošljavanje mladih, Ženska sindikalna škola na temu feminizma, radničkog pokreta te posebnosti ženskog sindikalnog organiziranja i sindikalna škola Novog sindikata kojoj je cilj okupiti i obučiti predstavnike sindikata.

Tijekom 2015. organzacija provodi projekt pod nazivom "Izgradnja kapaciteta organizacija civilnog društva kroz obrazovanje, istraživanje, medije i terenske aktivnosti" u kojem nastavlja razvijati istraživački, medijski, obrazovni i terenski rad.

Uz navedene projekte, organizacija aktivno radi na uspostavljanju radničkih saveza i širih platformi temeljenih na solidarnosti te povezivanju organizacija civilnog društva i sindikata. Na primjer, članice BRID-a aktivno sudjeluju u radu Ženske fronte za radna i socijalna prava, koju su pokrenule pripadnice ženskih sekcija sindikalnih središnjica.

Daljnji primjer širenja platforme je iskustvo suradnje organizacija civilnog društva i sindikata na slučaju zagrebačkog komunalnog poduzeća Čistoća u jesen 2013. Godinu dana kasnije, krenula je inicijativa Ne damo naše autoceste!, koja je okupila 6 udruga civilnog društva (Mreža mladih Hrvatske, Pravo na grad, Zelena akcija, GONG, Centar za mirovne studije, Savez udruga Klubtura, Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju), 5 središnjica  (NHS, SSSH, MHS, HURS, URSH) i dva cestarska sindikata (Nezavisni cestarski sindikat i Sindikat radnika Hrvatskih autocesta i cesta). Akcija je rezultirala prikupljanjem više od 500 000 potpisa za raspisivanje referenduma oko donošenja zakona kojim bi se spriječila koncesija autocesta.