12 filmova o punk rock djevojkama

Preporučeno 12 filmova o punk rock djevojkama

Punk koji je oduvijek bio sinonim pobune i otpora, a u čast novom filmu Lukasa Moodyssona We Are the Best!, o punkerskim pustolovinama tri tinejdžerke, New York's Brooklyn Academy of Music preporuča 12 filmova o neustrašivim punk rock djevojkama.

 
We are the best (2013)

Film Lukasa Moodyssona, snimljen prema romanu njegove supruge Coco, prati živote triju djevojčica u dobi 12 i 13 godina koje osnivaju punk bend u 80-ima unatoč činjenici da nemaju instrumente i da im je rečeno kako je punk mrtav. 

Breaking Glass (1980)

Film govori o karijeri imaginarne kantautorice i anarhistice, čija popularnost i uloga liderice punk benda ubrzo biva zamijenjena ovisnošću o drogama, dok istovremeno opisuje i tamnu stranu suradnje s izdavačkim kućama koje iz autora nastoje izvući što je više moguće novca.

Starstruck (1982)

Na plakatu za ovu glazbenu komediju, koji odlično sumira radnju filma, nalazi se crvenokosa tinejdžerica s tijarom i bijelim rukavicama, odjevena u til i s gomilom laka u kosi, ostavljajući tako dojam tipične working-class-girl-dreams-of-musical-stardom, s neminovnim primjesama punka. Riječ je o neskladu između tinejdžerskih aspiracija i zahtjeva radničke obitelji.

Times Square (1980)

Dvije tinejdžerice koje, nakon bijega od kuće, svoje frustracije roditeljima i statusom neshvaćene mladeži, kao i političke stavove, prelijevaju u punk rock bend.

Out of the Blue (1980)

Mlada djevojka čiji je otac bivši robijaš, a majka ovisnica o drogama, pokušava se nositi sa problemima svojih roditelja.

 

Josie and the Pussycats (2001)

Garage rock satira prepuna šljokica i obruča za kosu s mačjim ušima, s Alan Cumming kao glavnom negativkom.

Popularity is so Boring: Punk Short

Zbirka kratkih punk filmova koju ne smijete propustiti, s underground umjetnicama poput Lydie Lunch i Kiki Smith, donosi kritiku sistema torture i mentalnog ograničavanja.

Liquid Sky (1982)

Već sažetak zvuči dovoljno primamljivo: „Zapanjujuća SF New Wave vizija New Yorka iz perspektive grupe nevidljivih vanzemaljaca koji se spuštaju na Zemlju u potrazi za heroinom, a koji se zatim nastanjuju na krovu dilerova stana u kojem on živi sa svojim androginim ljubavnikom“.

Jubilee (1978)

Kraljica Elizabetom I. putuje Engleskom u 70-im godinama prošlog stoljeća, post-punk apokaliptičnom komadiću svemira ispunjenom anarhistima, nasiljem i glazbom Briana Ena. Bonus, u filmu se pojavljuju Siouxsie and the Banshees, The Slits i Adam Ant.

Laides and Gentlemen, The Fabulous Stains (1982)

Corinne, sedamnaestogodišnjakinja bez roditelja, postaje ikona kontrakulture i frontmenica garage benda čiji je moto: „We don't put out“ i naziva ga The Fabulous Stains.

Desperately Seeking Susan (1985)

Još jedan filmski uradak iz osamdesetih, ovaj put riječ je o Madonni, Rosanni Arquette, Aidanu Quinnu, Johnu Turturru, Richardu Hellu, Johnu Lurieu i brojnim drugima. Zapravo, ako vas zanima kako je tamo 1985. godine izgledao hipster s Lower East Sidea, ovo je pravi izbor.

Smithereens (1982)

Djevojka iz Jerseya, Wren, dolazi u East Village kako bi se domogla njujorškog punk podzemlja. U filmu se pojavljuje Richard Hell, a The Feelies su bili zaduženi za soundtrack.

Huffingtonpost

Zadnja izmjena: 27-06-2014 @ 12:19