20 knjiga koje bi svaka žena trebala pročitati u svojim dvadesetima

Potaknuta popisom „zabavnih“ knjiga koje bi svaka 20-godišnjakinja trebala pročitati, a na kojem su se našli Tajni snovi jedne šopingholičarke i još niz chick-lit, self-help bisera, ekipa s portala Flavorwire sastavila je svoju listu, namijenjenu mladim ženama koje nisu toliko opterećene, primjerice, time kako izgledati chic za malo novaca. Isto tako, na ovoj listi nećete pronaći Jane Austen ili Louisu May Alcott, jer su to imena s kojima ste se vjerojatno već susrele. S obzirom da ovakvih popisa postoji zaista bezbroj, nadamo se da ćemo vam otkriti barem jedan novi naslov.

Mary Gaitskill – Bad Behaviour

Svevremenska debitantska zbirka priča, prepuna čežnje, ljubavi i razočaranja. Nakon što je knjiga izdana, oduševila je i kritiku i publiku, a Mary Gaitskill predstavila  kao jednu od najbritkijih britanskih spisateljica, čije je pisanje smiono, moderno i uvijek erotski nabijeno.

Margaret Atwood – The Edible Woman

Knjiga začetnice kanadskog ženskog pisma  iz 1969. godine koja je pomogla Atwood da se afirmira kao spisateljica, propituje rodne stereotipe kroz likove koji ih se čvrsto drže, ali i kroz one koji im žestoko prkose.

Doris Lessing – Zlatna bilježnica

Ovaj roman nazivaju postmodernističkim feminističkim remek-djelom. U romanu, u kojem je napuštena linearna naracija u korist kompleksne fragmentarne strukture, posebno mjesto imaju četiri Annine bilježnice u kojima ispovijeda različite oblike svog traumatičnog životnog iskustva. Zahvaljujući Zlatnoj bilježnici, Lessing je 2007. godine dobila Nobelovu nagradu za književnost.

Djuna Barnes – Nightwood

Ovaj roman nazivaju ''neospornim klasikom lezbijske literature.'' Napisan je 1932., a objavljen 1936. godine, nakon nekoliko godina potrage za izdavačem.  Priča počinje u Europi, gdje Robin Vote upoznaje Felixa Volkbeina, udaje se za njega, te rađa sina Guida. Nezadovoljna životom, odlazi u Ameriku, gdje započinje vezu s Norom Flood, s kojom odlazi u Pariz…

Anaïs Nin – Delta Venus

Kritičari ga nazivaju ''sjajnim i neophodnim erotskim romanom svevremenske heroine.'' Nin je bila među prvim ženama  koje su istraživale i stvarale erotsku književnost. Godine 1940., suočeni s neimaštinom, Nin, Henry Miller i njihovi prijatelji počeli su pisati pornografske priče za anonimnog “kolekcionara”. Naplaćivali su jedan dolar po stranici i uglavnom su ovaj posao shvaćali kao veliku zabavu, navode neki izvori. Anaïs Nin dugo nije dozvoljavala da se te priče objave, ali se predomislila 1970. godine i one su se pojavile u knjigama Delta Venus i Little Birds.

Lorrie Moore – Self-Help

Jedina knjiga za samopomoć koja će vam ikada zatrebati. Moore će vas na mudar, domišljat I zaigran način naučiti što znači biti žena. Njezine priče su istovremeno smiješne i tragične. One vam neće dati eksplicitne odgovore, već će se zagledati s vama u strop i suosjećati.

Dorothy Parker – The Portable Dorothy Parker

Poznata je po izjavi da je "nije briga što pričaju o njoj, sve dok to što pričaju nije istina." Na 70. rođendan rekla je da bi, da ima imalo pristojnosti, već odavno bila mrtva. Četiri godine kasnije umrla je od srčanog udara u hotelskoj sobi u New Yorku. U različitim periodima života pisala je za Vogue, Vanity Fair te Esquire. Booksa piše o Parker kao o jednoj od najgunđavijih književnika/ica, zato što je na pitanja poput ''Odakle crpite inspiraciju?'', novinarima redovito odgovarala "Iz potrebe za novcem,dragi moj!''.

Mary Karr – The Liars' Club

The Liars' Club naziv je memoara iz 1995. godine, koje je The New York Times proglasio bestsellerom godine. Memoari su inspirirani autoričinim buntovnim i teškim djetinjstvom 60-ih godina u Texasu. Na pisanje knjige nagovorio ju je dugogodišnji prijatelj Tobias Wolff, ali pisanja se prihvatila tek nakon razvoda od tadašnjeg supruga. Godine 2000. uslijedili su i drugi memoari, Cherry, u kojima progovara o adolescenciji i ranoj mladosti.  U trećim memoarima  jednostavno nazvanim Lit: A Memoir, detaljno opisuje svoj put od ''grešnice s crnim pojasom'' i dugogodišnjeg agnosticizma, do katoličanstva i odvikavanja od alkohola.

Alice Walker – You Can’t Keep A Good Woman Down

Tridesetak godina nakon prvog objavljivanja knjige, i dalje su aktualna pitanja o masturbaciji, sadizmu, mazohizmu, rasi, abortusu… Alice Walker široj je publici najpoznatija po hvaljenom romanu Boja purpura, za koji je dobila Pulitzerovu nagradu.

Janet Malcolm – The Silent Woman

Postmodernistička biografija Sylvie Plath koja se manje koncentrira na njenu životnu dramu i kontroverznu smrt, a više na pitanja zašto (uglavnom) žene diljem svijeta čitaju autoričina djela i brojne biografije, te kako oni utječu na njihove živote. O životu Plath pisali smo i na Voxu, a spomenuti tekst i dokumentarac pronadite ovdje.

Kelly Link – Magic For Beginners

"Od svih knjiga koje ove godine pročitate, ovo će biti jedna od onih kojih ćete se sjećati", pišu kritičari.  Radi se o devet privlačnih, zabavnih, tajanstvenih i magičnih priča. Link vješto u uobičajenom prepoznaje neobično i jezovito. Za one koji vole horor i fantasy.

 

Popis u cijelosti možete pročitati ovdje.

Zadnja izmjena: 06-04-2015 @ 02:47