Vox filmska školica u utrobi malograđanske obitelji

Obiteljsko okupljanje povodom proslave rođendana ovdje jest pokretač radnje, no više od masnog roštilja, mljackanja mesa i ispraznih razgovora s punim ustima, redateljicu zanima okruženje u kojem se Sandra nalazi. Smjestila ju je u utrobu malograđanske i groteskne mesarske obitelji.

Kako se osjeća Sandra u utrobi u kojoj se našla? Njezin je svijet sobica s prozorom koji je smješten visoko, bez pogleda prema van. Time je pogled na vanjski svijet za Sandru sužen, baš poput njezinog intelekta i drugih životnih izbora.

Tihe heroine - Film Kristine Kumrić analiziran na Vox filmskoj školici

Dok je pjevala svoj prpošni hit I need a Hero, Bonnie Tyler sigurno nije zamišljala heroja kao povratnika iz višemjesečnog ratnog zarobljeništva. Glazbeni hit iz osamdesetih naglašava ozbiljnosti traumatičnog odrastanja dviju djevojčica u poslijeratnoj Dalmatinskoj zagori.

U svom filmu Po čovika redateljica Kristina Kumrić pokazuje nam pustopoljinu Dalmatinske zagore, krš i kamen i vruće, 'pasje' popodne kao crticu u danu dviju djevojčica, sestara. Desetogodišnjakinja Mia i dvanaestogodišnjakinja Lorena na ulici s prijateljicama improviziraju koreografiju i plešu uz zvukove Taylerinog  hita i predimenzionirani radio s kraja prošlog stoljeća.

Zatvoren 10. Vox Feminae Festival!

Jubilarni Vox Feminae Festival ove je godine trajao čitavih deset dana, tijekom kojih smo vam predstavilie izložbu mladih fotografkinja koje donose svoj pogled na djevojaštvo, organiziralie školu rodno osviještenog filmskog stvaralaštva, niz predavanja i diskusija te prikazalie hrpu odličnih filmova, a oba smo festivalska vikenda završilie uz odličnu zabavu.

Zadnji dan festivala počeo je projekcijama filmova Seed Money, Easy Reappearance, Bearded Ladies te Robin's Road Trip, nakon kojih nam se još jednom pridružila Catherine Driscoll, ovoga puta s temom teen filma.

Check it! - Film o prvoj dokumentiranoj LGBTIQ bandi na VFF-u

Ako im se želite pridružiti, morate imati dobar smisao za modu. Morate imati srca. I najvažnije, morate imati stav ‘ne trpim nikakva sranja ni od koga’. Tako glase uvjeti za pristup washingtonskom Check It-u, prvoj LGBTQ bandi dokumentiranoj u SAD-u, a u istoimenom ih dokumentarnom filmu navodi Tray, protagonist i jedan od osnivača bande.

Ukoliko vam se slučajno iz ovoga učinilo da je ovo sigurno neka sasvim zgodna banda, reći ću samo da nekoliko kadrova kasnije Tray govori o lijevanju izbjeljivača u neprijateljska grla, jednoj od surovijih taktika kojima Check It pribjegava. Prateći četvero članica i članova bande kroz period od tri godine, autorski tim filma - Dana Flor i Toby Oppenheimer, pokušalie su se približiti kako momentima u kojima su nasilnici/e, tako i momentima u kojima su žrtve ili pakuzori mlađim queer osobama.

Strašne žene i kul djevojke na drugom vikendu 10. Vox Feminae Festivala

Jubilarni 10. Vox Feminae Festival s glavnim programom nastavlja nadolazeći vikend, 15. i 16. listopada, koji će u potpunosti biti posvećen ovogodišnjoj temi 'djevojke'.

Vox Feminae Festival započeo je prošli vikend, a kroz dva dana programa Kulturno informativni centar ugostio je niz pojedinki, organizacija i kolektiva koji svojim radom promiču stvaralaštvo žena, rodnu ravnopravnost i društvenu uključivost na civilnom, kulturnom i ekonomskom polju. Uz programerke tvrtke Implementacija snova predstavljen je nadolazeći ciklus radionica programiranja za djevojke i žene “Štrikaona koda”; uz kustosice i suradnice kustoskog kolektiva net.cube razgovaralo se o cyberspaceu i internet umjetnosti dok je nedjeljni program ugostio 30ak kreativki na art sajmu za koje je potom organizirano predavanje o zadružnom tržišnom djelovanju od strane prve studentske zadruge Fabric8 co-op.

Mix Feminae: Filmski vikend na 10. Vox Feminae Festivalu 2/2

Kako biste lakše odlučilie koje filmove pogledati tijekom drugog vikenda 10. Vox Feminae Festivala donosimo osvrte na Jewel's Catch OneRobin's Road TripBearded Ladies. Svakako pročitajte i osvrt na film Žene koje ubijaju, a u sljedećim danima donosimo preporuku za film Check It!

Nadamo se da će vas dojmovi naših autorica ponukati da nam se pridružite u KIC-u! Više o vikend programu festivala pročitajte ovdje.

'Žene koje ubijaju' - dugometražni debi Ingrid Jungermann na Vox Feminae Festivalu

Morgan i Jean zajedno rade kao voditeljice uspješnog podcasta koji tematizira stvarne zločine. Suprotno popularnosti i uspjehu emisije, njihova veza propada. Morgan ubrzo ulazi u novi odnos s misterioznom Simone, obožavateljicom podcasta. Ubrzano zbližavanje Morgan i Simone prekida Jean koja je sumnjičava na novu djevojku svoje bivše. Kad nepoznata osoba na ulici Simone nazove 'Allison' i Morgan počne ozbiljno doživljavati Jean, što trojac odvodi u krug sumnje, paranoje i straha. Srećom, Morgan ima doušnicu, koja možda nije bila najbolji izbor s obzirom na to da je trenutno u zatvoru zbog ubojstva...

Kratak je to sadržaj najnovijeg cjelovečernjeg filma nezavisne američke redateljice Ingrid Jungermann, poznate po web serijama Park Slope (koju je radila u koautorstvu sa svojom bivšom djevojkom Desiree Akhavan) i F to 7th, a u kojima se pojavljivao cijeli niz poznatih glumica poput Annette O'Toole, Gaby Hoffman, Stuart Thorndike, Ashlie Atkinson.

Drugi dan VFF-a obilježio art sajam, edukacije i nagradni bingo

10. Vox Feminae festival programom u nedjelju 9.10. publici je ponudio art shopping, edukacije te odličnu zabavu uz koktele i nagradni bingo.

Program je krenuo već u 13h uz tradicionalni art sajam koji je na jednom mjestu okupio tridesetak izlagačica koje su predstavile veliki izbor različitih umjetničkih kreativnih rukotvorina, nakita, odjeće i modnih dodataka. Unikatni radovi različitih tehnika, materijala i motiva osigurali su da svaki posjetitelj ili posjetiteljica u šarolikom postavu pronađe nešto za sebe.