Strašne žene i zločinke u Zagrebu: Danas kreće deveti Vox Feminae Festival

Od danas Zagrebom vladaju zločinke! Deveto izdanje Vox Feminae Festivala, koji djeluje s misijom promocije kreativnih rodnih praksi i strašnih žena, održava se do nedjelje, 8.11., u dvorani Müller Kina Europa, Dokukinu KIC, Galeriji Miroslav Kraljević te Booksi!

Ove godine pod temom “Zločinke” festival će, na interdisciplinarni način kroz razgovore i suradnju sa stručnjakinjama, na više panela i diskusija promotriti kakva je pozicija žena u hrvatskim zatvorima te problematizirati pitanja pobačaja, femicida i nasilja nad ženama te općenito pitanja kontrole ženskog tijela kroz sve ono što je društveno za žene još uvijek uvjetovano ili percipirano kao – zločin.

Program kreće uz Žene s video kamerama: Anu Opalić i Evu Kraljević

Iako je dobro poznata činjenica da se broj žena koje su u Hrvatskoj dosad režirale dugometražne igrane filmove može nabrojati na prste jedne ruke, ovogodišnji festival umjesto na njih svjetlo će baciti na tradicionalno manje izložene, ali jednako vrijedne formate – dokumentarni i kratki igrani film. Iako je možda pretjerano reći da se na tim poljima posljednjih godina dogodio pravi mali boom ženskih imena, osam redateljica čije filmove prikazujemo i s kojima ćemo o tim filmovima razgovarati u sklopu programa „Žene s video kamerama“ mnogo govori o stanju snaga na terenu.

Program otvaraju Ana Opalić i Eva Kraljević, čiji će filmovi Još jednom odnosno Lijepo mi je s tobom, znaš, biti prikazani prije razgovora kojeg moderira Jasna Žmak u 15:30 u Dvorani Müller.

Veliko festivalsko otvorenje, uz druženje s ekipom devetog Vox Feminaea, čeka vas uoči i nakon otvorenja s izvedbom Nicole Hewitt “Ova žena se zove Jasna 07: Sjene” u Dvorani Müller u 20h.

Nicole Hewitt bavi se filmom i videom. U novijim radovima istražuje mogućnosti dokumentarnog jezika unutar fiktivne strukture, propitujući specifičnosti filmskog iskaza i odnos između “prikaza” i “retorike”, te filmskog i “stvarnog” vremena. Noviji radovi sve više se koncentriraju na izvedbu jezika recitacijom, pjevanjem i testimonijalom. Uz filmsku praksu, bavi se istraživanjem teorije i prakse suvremene umjetnosti.

Kao mutaciju filmskog projekta s kojim se bavi već godinama, Nicole Hewitt predstavlja skicu za povijesni roman u filmskom obliku a epizodalnom performativnom izdanju, koji kao polazište uzima međuprostor osobne i službene povijesti, proces postojanja i nepostojanja u medijima, u arhivu i u društvu, prevođenje i prenošenje društvenih percepcija, upisivanje i neupisivanje u kolektivnu memoriju sadržaja i poruka slika, filmova i teorija.

Sedma epizoda, inače jedna od dvije pobjednice natječaja za umjetnički program devetog Voxa, izvest će se u suradnji autorice s Jasminom RavnjakVidom Guzmić i Ivanom Slipčevićem.

Idućih dana pratite Voxfeminae.net kao i Voxfeminae FB page, @voxfeminae Instagram za sve detalje vezane za festivalski program; uključujući dnevne festivalske izvještaje i foto galerije.

Vidimo se na devetom Voxu!

 

 

Zadnja izmjena: 04-11-2015 @ 09:05