Četvrti dan VFF-a u znaku filmskog aktivizma

Četvrti dan je na VFF-u krenuo filmski! Dok su se u dvorani 1 prikazivali "Kruške" i "Putovanje kraljica", u dvorani 2 su predavanje držale fotografkinja i redateljica Marie-Françoise Plissart i redateljica Marie Vermeiren.

Dok smo gledale "fotografske pripovijesti" Marie-Françoise Plissart, čule smo i nešto više o procesu bavljenja fotografijom i razlozima zbog kojih ju je privukla. U nekoj izgubljenoj fazi života, fotografkinja je shvatila da želi pričati priče pomoću slika i na taj način pokušati doći u dodir sa sobom. Imale smo priliku vidjeti različite projekte fotografija snimljenih u Kini, Belgiji, Francuskoj i Kongu, a za seriju iz Konga nagrađena je Zlatnim lavom na Venecijanskom bijenalu.

Treći dan VFF-a diskutiralie smo o seksualnom nasilju, izbjeglicama i ratnim zločinkama

Treći dan devetog Vox feminae festivala započele smo okruglim stolom "Prema sustavu podrške žrtvama seksualnog nasilja". Moderirala je Tihana Bertek, a sugovornice su joj bile Paula Zore iz Ženske sobe i sutkinja Branka Žigante Živković. Cilj je bio predstaviti i nastaviti dijalog koji je započet prvom konferencijom o seksualnom nasilju održanom u Saboru prije nekoliko tjedana.

Seksualno nasilje je tema koja je na margini, kako u Hrvatskoj, tako i drugdje, jer se fokus pri razvijanju politika podrške polaže na nasilje u obitelji. U Hrvatskoj je Ženska soba jedini specijalizirani centar za žrtve. Kao najveći problem obje su sugovornice istaknule postupak prijave takvog nasilja koji prate zastrašujuće statistike.

Kao prvo, procjena je da se 95% žena uopće ne odluči na prijavu, a kada u to krenu, samo 15% tih prijava završi sudskim postupkom.

Drugi dan festivala razgovaralie smo o pravima zatvorenica i ispovjednim dokumentarcima

Drugi dan Vox feminae festivala otvorilie smo raspravom o stanju prava zatvorenica u hrvatskom kaznenom sustavu. U Hrvatskoj žene čine svega 3.5 % zatvoreničke populacije te su sve smještene u kaznionici u Požegi (trenutno ih u njoj boravi 122).

Većina tih žena nalazi se u većim udaljenostima od svojih obitelji, zbog čega su im šanse i uvjeti za posjete značajno gori no u muških zatvorenika. Većina ih ima završenu srednju stručnu spremu ili više od toga, žive u braku/izvanbračnoj zajednici i imaju djecu.

Strašne žene i zločinke u Zagrebu: Danas kreće deveti Vox Feminae Festival

Od danas Zagrebom vladaju zločinke! Deveto izdanje Vox Feminae Festivala, koji djeluje s misijom promocije kreativnih rodnih praksi i strašnih žena, održava se do nedjelje, 8.11., u dvorani Müller Kina Europa, Dokukinu KIC, Galeriji Miroslav Kraljević te Booksi!

Ove godine pod temom “Zločinke” festival će, na interdisciplinarni način kroz razgovore i suradnju sa stručnjakinjama, na više panela i diskusija promotriti kakva je pozicija žena u hrvatskim zatvorima te problematizirati pitanja pobačaja, femicida i nasilja nad ženama te općenito pitanja kontrole ženskog tijela kroz sve ono što je društveno za žene još uvijek uvjetovano ili percipirano kao – zločin.

9. Vox Feminae Festivalu pridružila se i Inicijativa “Dobrodošli”

Već uistinu raznovrstan program obogatili/e smo i panelom Humanitarna kriza i položaj žena na kojem će nam se pridružiti volonterke Inicijative “Dobrodošli.

S vama će podijeliti iskustva rada na terenu, od kampa u Opatovcu, na graničnim prelazima Bapska-Berkasovo, do Harmice i Bregane, preko kampa u Brežicama u Sloveniji, kao i aktivističkog rada na promjeni restrikrtivnih migracijskih politika Europske unije.

Program 9. Vox Feminae Festivala online

Deveti Vox Feminae Festival od 3. do 8. studenog donosi bogat filmski, forumski i umjetnički program! Sav smo program objavili/e online, pa predlažemo da ga na vrijeme proučite i žutim obilježite sve što ne želite propusiti! :)

Ove godine pod temom “Zločinke” festival će, na interdisciplinarni način kroz razgovore i suradnju sa stručnjakinjama, na više panela i diskusija promotriti kakva je pozicija žena u hrvatskim zatvorima te problematizirati pitanja pobačaja, femicida i nasilja nad ženama te općenito pitanja kontrole ženskog tijela kroz sve ono što je društveno za žene još uvijek uvjetovano ili percipirano kao – zločin.