U srijedu, 12.11.2014.
udruga Trans Aid domaćin je filmskog programa Vrijeme je za trans prava! u kojem se prikazuju filmovi trans tematike.

15:00h Trans 1 / Kino Europa, Velika dvorana

Transformacija obitelji / Transforming Family
r. Rémy Huberdeau / Kanada / kratkometražni dokumentarni film / 2012. / 10'41''

Transformacija obitelji kratki je film koji pokazuje kontinuirani razgovor trans osoba o roditeljstvu. Prekrasan prikaz problema, borbi i jakih strana transseksualnih, transrodnih i genderfluid (budućih) roditelja i današnjoj Sjevernoj Americi.

17:00h Trans 2 / Kino Europa, Velika dvorana

Black = Blue / Black is Blue
r. Cheryl Dunye / SAD / kratkometražni igrani film / 2014. / 17'

Black, nekoć Blue, transrodni je muškarc koji radi kao zaštitar u stambenom kompleksu u Oaklandu. Jedne noći Black primijeti bivšu djevojku na zabavi u jednoj od zgrada, a kako nijedan zaštitar ne želi čuvati "lezbijsku zabavu", odlučuje prihvatiti posao nadajući se ujedno razriješiti neke konflikte iz prošlosti. Međutim, priča se počne kretati u neočekivanu smjeru.

19:00h Trans 3 / Kino Europa, Velika dvorana

Kate Bornstein is a queer and pleasant danger
r. Sam Feder / SAD / dugometražni dokumentarni film / 2014. / 72'

Performerica i autorica Kate Bornstein uništava binarnosti i istodobno dekonstruira rod i vlastiti identitet. Trans-dyke. Oklijevajuće poliamorična. Sadomazohist/-ica. Scijentologinja koja se oporavlja. Pionirka rodnog odmetništva. Meditativni i zaigrani portret Bornstein u režiji Sama Federa bilježi vesele javne nastupe i bolna osobna priznanja, pokazujući Kate kao umjetnika/-icu-teoretičara/-ku-aktivista/-icu koji/koja postoji u prostoru između muškog i ženskog sa stilom, duhovito i nevjerojatno nepristrano.

Prije projekcije filma imat ćete priliku sudjelovati u skype razgovoru s Kate Bornstein i Samom Federom.

21:00h Trans 4 / Kino Europa, Velika dvorana

Moja kuća u preriji / My Prairie Home

r.  Chelsea McMullan / Kanada / dugometražni dokumentarni film / 2013. / 77'

U ovom dokumentarnom indie mjuziklu Rae Spoon nas vodi kroz razigrano, meditativno i na trenutke melankolično putovanje. Uz imaginarij veličanstvenih kanadskih prerija, Spoon nam otkriva put do svoje queer i glazbene punoljetnosti. Intervjui, performasi i glazbene sekvence otkrivaju inspirativan proces izgradnje vlastitog života kao trans osobe i kao glazbenika.

23:00h Trans 5 / Kino Europa, Velika dvorana

Tamara W.
r. Marko Vuorinen / Finska / dugometražni dokumentarni film / 2014. / 53'

Tamara W. iskren je pogled u svijet eskort službi, ovisnosti o ecstasyju i transrodnih djevojaka. Dokumentarac sa suosjećanjem prikazuje Tamaru Williams, 23-godišnju djevojku iz Broxa s vatrom u srcu i previše životnog iskustva na leđima. Tamara otvoreno priča svoju životnu priču. Bolna iskustva nisu joj slomila duh. Dokumentarni film nije samo o jednom problemu nego o mladoj osobi koju život neprestano brutalno napada.