Raspored programa za ponedjeljak, 10.11.2014.

16:00h Teen 2 / Kino Europa, Velika dvorana

MOJA! MOJA! MOJA sobica!
r. Barbara Vekarić / Hrvatska / kratkometražni igrani film / 2013. / 14'38''

Najstarija sestra sprema se za studij u inozemstvu, a mlađi brat i sestra počinju borbu oko njezine male sobice. Oboje se žele iseliti iz velike sobe u kojoj spavaju s roditeljima te napokon dobiti malo privatnosti.

Nagrade: Sarajevo film festival (British Council award)

16:00h Kino Europa, Dvorana Müller

Razglednice / Postcards 
r.  Ana Hušman / Hrvatska / kratkometražni eksperimentalni film / 2013. / 23'23''

Nastavni plan za učenje hrvatskog kao stranog jezika ističe igranje uloga, izražajno čitanje, uprizorenje bajki... U kombinaciji s udžbenikom za učenje hrvatskog i razglednica poslanih iz Amerike u Hrvatsku, ove metode postaju početna točka svih situacija prikazanih u filmu.

17:00h Kino Europa, Velika dvorana

Zatišje / El silencio de las moscas
r. Eliezer Arias / Venezuela / dugometražni dokumentarni film / 2013. / 90'

Marcelina i Mercedes žive u susjednim selima, u agrikulturnim zajednicama u venezuelanskim Andama. Dijele istu tragičnu priču – njihove kćeri počinile su samoubojstvo, kao i mnogi drugi u njihovoj okolici u zadnjih nekoliko godina. Koristeći se njihovim prisjećanjima gubitka i tuge, film nas vodi u svijet opipljive boli gdje je tišina postala vrlo važna karakteristika ovoga idiličnog ali i nasilnog krajolika.

18:00h Kino Europa, Dvorana Müller

Siguran prostor / Geschützter Raum
r. Zora Rux / Njemačka/ kratkometražni igrani film / 2014. / 13'

Patrick i Sara žive svoju ljubavnu priču, ali se i bore za prava izbjeglica u Berlinu. Kada se nevino upucavanje pretvori u seksualno nasilje, njihova skupina mora ponovo razmisliti o svojim ciljevima, a njihova privatna priča dobiva neželjenu javnu dimenziju.

19:00h Kino Europa, Velika dvorana

Iz drugog svijeta / L'être venu d'ailleurs
r.  Guy Bordin, Renaud De Putter / Belgija / kratkometražni dokumentarni film / 2013. / 18'02''

Proljeće 2012. Dédée, koja više od 30 godina radi kao prostitutka u briselskom prozoru, na duhovit, inteligentan i iskren način priča svoju neobičnu životnu priču. Od ranih nastupa, kada je shvatila da je "kurva u duši", do najvećeg iznenađenja koje su njezinih rođaci doživjeli.

20:00h Kino Europa, Dvorana Müller

Budna u lošem snu / Wakker in een boze droom
r. Petra Lataster-Czisch, Peter Lataster / Nizozemska / dugometražni dokumentarni film / 2013. / 114'

Izbliza i bez komentara, ovaj film pokazuje kako rak dojke okreće život triju žena naglavačke. Sabrina, Vicky i Ingrid bore se sačuvati dostojanstvo i ženstvenost unatoč boli i tuzi kroz koju prolaze. Kako će se oporaviti i tko će im pomoći?

21:00h Kino Europa, Velika dvorana

Björk: Biophilia Live
r. Nick Fenton, Peter Strickland / VB / dugometražni dokumentarni film / 2014. / 97'

Polazeći iz jedinstvenog uma, Biophilia Live prikazuje multidimenzionalan koncert fokusiran na osmi studijski album avantgardne islandske umjetnice Björk. I sami jedinstveni umjetnici, Nick Fenton i Peter Strickland snimaju Björkin nastup uživo i naglašavaju njezinu glazbu animacijama i snimkama iz znanosti i prirode. Ovo nevjerojatno kreativno putovanje predstavlja kulminaciju rada jedne od najosebujnijih glazbenica jedne generacije.

22:00h Kino Europa, Dvorana Müller

Poslije / Je te le Rappelle, Tu t'en Souviens
r. Valérie Osouf / Francuska / kratkometražni dokumentarni film / 2014. / 18'05''

Nekoliko dana prije smrti ostarjela žena pokušava se prisjetiti svoje prošlosti. Zbog Alzheimerove bolesti može sakriti i ponovo izmisliti dijelove svog postojanja – one najbolnije, kao što su 12 pobačaja ili hladnoća svoga supruga. Sjeća se foxtrota i da je Židovka i feministkinja, ali zaboravlja vlastito ime ili, bolje rečeno, svoja dva imena: Sylvia Lignon i Messaouada Haki.