Community program, 14.11., 10-22h, Kostelska 4 (Trešnjevka)

 

 

Community dio 8. Vox Feminae Festivala održat će se u žutoj Trešnjevačkoj kući na dva kata. Stalni program činit će štandovi s knjigama i feminističkom literaturom Centra za ženske studije i biblioteke Mala zvone, photo booth, chill room, izložba strašnih žena, te umjetničke intervencije Instituta za katastrofu i kaos koje će biti rezultat njihove izvedbene radionice na festivalu.
Uz mali šank s finim čajevima i kavom, očekuje vas i ukusna hrana koju će za tu prigodu pripremati azilanti u suradnji s Centrom za mirovne studije.

Slijedi raspored za petak!

11:00H TEEN / Hollaback! Hrvatska – Forum teatar o uličnom uznemiravanju

Hollaback! Hrvatska predstavlja program radioničkog i umjetničkog tipa, tj. forum teatar o uličnom uznemiravanju. Forum teatar - ili teatar potlačenih – prvi je predstavio Augusto Boal kako bi pokazao ljudima da mogu promijeniti svoju okolinu. Forum teatar nije klasičan teatar jer publika ima pravo sudjelovanja te može utjecati na finalnu soluciju scene.

Uznemiravanje na javnim mjestima oblik je rodno uvjetovanog uznemiravanja i nasilja koje se događa velikom broju žena i LGBTIQ osoba.

13:00H / Naučite već jednom čitati Ivanu!

U formi javne čitaonice i radionice metodom usmjerenog čitanja i rada na tekstu, na nov i posve drugačiji način čitat ćemo kanonske tekstove Ivane Brlić-Mažuranić – Čudnovate zgode šegrta Hlapića i Priče iz davnina.

Čitat će se autoričini "mekši", osobniji, dijelom neobjavljeni tekstovi, a umjesto monumentalnoga nacionalnog spomenika i optimalnog uzorka rodonačelnice hrvatske dječje književnosti, cilj je upozoriti na stvarni lik književnice koji pulsira ispod "lažne pozlate" ugledne kćeri, supruge i majke koja je toliko ljupko spojila "spisateljstvo s dužnostima ženskim" da je život okončala suicidom.

15:00h / Projekat Femix - Za veće i aktivnije sudjelovanje žena na glazbenoj sceni!

Dok ćemo se u prvom predavanju dotaknuti ispravnosti potenciranja umjetnICA, drugo predavanje oslanja se na prošlogodišnje izlaganje na 7. Vox Feminae Festivalu, kada je Projekat Femix predstavio svoje istraživanje Mlade žene na alternativnoj muzičkoj sceni Srbije te ostvario suradnju sa švedskim aktivistkinjama iz organizacije Jämställd festivala.

U međuvremenu, Projekat Femix dobio je podršku Švedskog instituta za razvijanje budućih kampanja, projekata i ostvarene suradnje na temu unapređenja zastupljenosti i sudjelovanja žena u glazbenoj industriji, a u tom pothvatu pridružio im se i Vox Feminae.

17:00h / Tiiiit! Inc. - Ženski Zagreb

Slijedeći ideju da je topografija grada uvijek usko vezana za osobne biografije građana/-ki te da je urbana arheologija u srži arheologija naših sjećanja, djevojke okupljene pod nazivom Tiiiit! Inc. iz Makedonije izvest će alternativno, žensko mapiranje Zagreba u opreci s dominantnim oblicima predstavljanja.

18:30H / Radionica DRAG izričaja: Queen for a day

Iako se drag kao umjetnički izričaj ili identitetska odrednica javlja od davnina, posebno se razvija u 20. stoljeću, kada je postao sastavni dio kulture i životnog stila gej muškaraca te specifično vezan za mjesta na koja izlazi queer populacija u zapadnim metropolama.

Zadnjih godina drag je postao oblik zabave na nekoliko razina, podjednako za gej i strejt publiku, najčešće u vidu drag queen ili drag king performansa. Upravo je bijeg od stereotipizacije gejeva i lezbijki po mišljenju mnogih glavni uzrok popularnosti drag izričaja.

19:00h / Vox erasmus robe

Suprotstavljamo se tradicionalnoj formi buvljaka, cilj erasmusa robe je trampa!

Spakirajte stvari koje vam više nisu potrebne, od odjeće do gramofonskih ploča, put pod noge do Kostelske 4 i pronađite im novog vlasnika/icu, a sebi možda IT komad za PTR koncert.   

Nakon (de)konstrukcije identiteta i erasmusa robe uslijedit će neformalno druženje, photo shooting, lip-synching i zajednički odlazak na koncert PLANNINGTOROCK!