Otvoren osmi po redu Vox Feminae Festival!

Osmi po redu Vox feminae festival započeo je jučer, podnevnom panel diskusijom naslova „Radiš u udruzi? A jel' imaš pravi posao?“. Zaključke istraživanja na temu: 'Rodna ravnopravnost u vrednovanju rada i zadovoljstva radom u organizacijama civilnoga društva' iznijeli su nosioci ove ideje koju provode udruga Prostor rodne i medijske kulture 'K-zona' s partnerskim organizacijama iz Čakovca, Dubrovnika, Rijeke i Osijeka.

Najjača motivacija za rad u udrugama, prema sakupljenim podacima, mogućnost je postizanja društvene promjene. U hrvatskim udrugama brojčano prednjače žene s 75% većinom na mjestima volonterki, dok na strateškim i odlučujućim mjestima u prednjače muškarci.

Drugi gorući problem o kojemu se diskutiralo su netransparentni načini financiranja udruga iz lokalne samouprave. U praksi to izgleda, rekli su sudionici panela, ovako: „Ako niste sportska udruga ili udruga politički bliska lokalnoj vlasti, na dostatno financiranje vašeg projekta možete zaboraviti.“

U 15 sati otvoren je filmski program, a tijekom prvog dana prikazana su čak dvadeset i dva međunarodna filmska naslova. Posebnu pozornost gledatelja izazvali su filmovi Siguran prostor i Nasilje unutar četiri zida na koje su se odazvale predstavnice brojnih udruga u čijem su fokusu borba protiv nasilja nad ženama i rodno uvjetovanog nasilja.

Kratkim pozdravom organizatorica i organizatora započela je dobro posjećena projekcija filma Björk: Biophilia Live, audiovizualni spektakl avangardne umjetnice Björk.

Jučerašnji je filmski dan zatvoren projekcijom filma Ništa nismo dobile besplatno koji dokumentira živote partizanki vezane uz borbu protiv fašizma u Italiji.

Pogledajte foto galeriju s otvorenja 8. VFF-a, a što vas sve očekuje drugog festivalskog dana pročitajte ovdje!
 
Zadnja izmjena: 11-11-2014 @ 11:47