Community program, 13.11., 10-22h, Kostelska 4 (Trešnjevka)

 

Community dio 8. Vox Feminae Festivala održat će se 13. i 14.11. u žutoj Trešnjevačkoj kući na dva kata. Stalni program činit će štandovi s knjigama i feminističkom literaturom Centra za ženske studije i biblioteke Mala zvone, photo booth, chill room, izložba strašnih žena, te umjetničke intervencije Instituta za katastrofu i kaos koje će biti rezultat njihove izvedbene radionice na festivalu.
Uz mali šank s finim čajevima i kavom, očekuje vas i ukusna hrana koju će za tu prigodu pripremati azilanti u suradnji s Centrom za mirovne studije.

Slijedi detaljan raspored za četvrtak!

11:00H Teen / Ogledalo roda – Analiza reprezentacije roda u reklamama

Videorad i prezentacija Ogledalo roda u reklamama nastao je 2013. godine praćenjem reklamnog sadržaja prikazivanog u Srbiji.

Reklame su emitirane u udarnom terminu na nacionalnom programu i dječjim programima na kabelskoj televiziji. Potreba za radom javila se zbog reklama koje rodne uloge prikazuje na ograničavajući i stereotipan način podržavajući i obnavljajući tako već postojeće rodne podjele koje prepoznajemo u društvu.

13:00H / Mreža: Od vune do optičkog kabela

Mreža: Od vune do optičkog kabela je interaktivna radionica koja predstavlja temu cyberfeminizma pristupajući mu iz tri aspekta: teorijskog, aktivističkog i performativnog.

U teorijskom dijelu dotaknut ćemo se Donne Haraway i koncepta kiborga, društvenih mreža kao novog vida zida plača, utjecajima tehnologije na naše aktivnosti, virtualnog tijela, posthumanizma itd.

Aktivistički aspekt cyberfeminizma obrađivat će se kroz konkretne primjere online aplikacija i strategija djelovanja u virtualnom, dok će se performativni ili umjetnički aspekt cyberfemizma dočarati na radionici aktivističkog pletenja kroz hiperbolu umreženosti.

15:00h / Projekat Femix: Imamo li prava potencirati umjetnICE i činimo li im time štetu?

Ususret petom izdanju Femiksete, prve glazbene kompilacije takvog tipa u regiji, djevojke iz Projekta Femix prezentirat će Femixetu kao potencijalni model promoviranja domaćih glazbenica.

Cilj je razgovarati s lokalnom glazbenom i feminističkom scenom te ispitati postoji li zainteresiranost i mogućnost za takvo izdanje i u Hrvatskoj.

O Femixeti će se govoriti u širem kontekstu afirmativne akcije žena kao jednom od mehanizama feminističke borbe i borbe za ravnopravnost različitih manjinskih i marginaliziranih skupina.

17:00h / VAGABOND Pozitivna komunikacija sa životinjama: Kliker-trening

Kliker-trening metoda je i način rada u kojem kroz pozitivan pristup životinji komuniciramo što želimo da radi. Sam kliker mala je spravica koja proizvodi zvuk KLIK, no zapravo je riječ o markeru koji označava ono ponašanje koje smatramo poželjnim, te parira zvuk s nečim što životinja smatra nagradom.

Životinja ubrzo shvati da joj ta radnja donosi nešto ugodno te je počinje sama izvoditi a kliker ubrzava i objašnjava taj proces.

19:30h / DIY radionica sitotiska

Cilj radionice jest upoznati sve zainteresirane polaznike/-ice s tehnikom sitotiska i alternativnim metodama prilagođenima za kućne uvjete.

Uvodno predavanje zamišljeno je kratko i usputno jer je praktični dio ipak ono najzanimljivije: svaki prolaznik/-ica ima priliku višestruko zaprljati ruke! 

21:00h / Putovati kao žena... Putovati kao solo žena!

Prednosti & mane. Ima li uopće prednosti? Mana ima zasigurno. 

S kakvim se sve problemima može suočiti djevojka "na cesti" dok švrlja svijetom bez pratnje...

Svoja iskustva s nama će podijeliti tiNka Kalajžić (27), Riječanka koja voli putovati u nepoznato, pa o tome pisati pričice i tu i tamo škljocnuti koju fotografiju.